مهدی مجیدی فرد سرپرست اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی آموزش و پرورش خراسان رضوی در یادداشتی به مناسبت روز روابط عمومی و ارتباطات از دغدغه های این بخش می گوید و می نویسد : در اهمیت روابط عمومی در سازمان همین بس که اصلی ترین عنصر تشکیل دهنده ذهنیت جامعه از سازمان است و چگونگی عملکرد آن میتواند برداشت جامعه از عملکرد سازمان و ساختارها را شکل دهد.
متن این یادداشت به شرح زیر است :
بسم الله الرحمن الرحیم
فلاسفه در دورههای مختلف درگیر پاسخ به سئوالی بودهاند که زندگی بشر را در تاریخ تحت تأثیر قرار داده است. آن سئوال این بود که:
اگر درختی در جنگلی به زمین بیافتد و هیچ جنبندهای در اطراف آن درخت نباشد و صدایش را نشنود آیا به واقع افتادن آن درخت صدایی داشته است؟!
پاسخ عده کثیری این بوده که وقتی کسی برای شنیدن نیست پس صدایی هم وجود ندارد!
به جرأت می توان گفت که اطلاع رسانی و روابط عمومی در جهان پرآشوب امروز نقش رساننده صدای افتادن آن درخت به گوش های منتظر را بر عهده دارد. در عصر انفجار اطلاعات بدون این سیستم های اطلاع رسانی و روابط عمومی عملا کاری صورت نگرفته و صدایی خارج نشده است.
در اهمیت روابط عمومی در سازمان همین بس که اصلی ترین عنصر تشکیل دهنده ذهنیت جامعه از سازمان است و چگونگی عملکرد آن میتواند برداشت جامعه از عملکرد سازمان و ساختارها را شکل دهد. روز ارتباطات و روابط عمومی فرصت خوبی برای بررسی وضعیت این نهاد در کشور و همچنین ارائه تصویری از شرایط مطلوب آن است. در این میان بررسی نقش روابط عمومی ها در ساختار اداری و سازمان ها می تواند به رسیدن به آنچه از آنها انتظار داریم، یاری رساند.
نهاد روابط عمومی و اطلاع رسانی نقش پل میان سازمان و جامعه را ایفا میکند. این ارتباط دو طرفه از سوی روابط عمومی ها، می تواند به بهرهوری و رشد و توسعه عملکردها یاری رساند. اما آنچه در این مسئله مغفول میماند تکلیف و وظایف نسبت به جامعه و تأکید یکسویه بر وظایف نسبت به سازمان است. نهادهای روابط عمومی حلقه ارتباطی جامعه و سازمان هستند؛ بنابراین از سویی در روند مطالبات اجتماعی نقشی تسهیلگر بازی میکنند و از سوی دیگر صدای رسای مردم در سازمان میباشند، به بیان دیگر روابط عمومی در سازمان میتواند پرچمدار شفافیت نهادی و پاسخگویی باشد. غفلت از این امور میتواند روابط عمومی را از ماهیت ارتباطی خود تهی کند و اصلیترین مخاطبان خویش – یعنی جامعه – را ناامید سازد!
وجه دیگر فعالیتهای روابط عمومی اطلاعرسانی است. در زمانهای که خبررسانی به مثابه یک اثر هنری و ارائه خبر به مثابه یک هنر در نظر گرفته میشود، نمیتوان همچنان بر کارهای یکنواخت و روزمره تکیه کرد. آنچه در شرایط فعلی مشاهده میشود حرکت بی کم و کاست بر جای پای گذشتگان در خروجی روابط عمومیها است! حرکت از «تکرار گذشتهها» و «یکنواختی» به سمت «ایدهپردازی» و «جذابیت» میتواند هم به تقویت جایگاه روابط عمومی یاری رساند و هم به سازمان در ارائه هرچه بهتر اهداف و عملکردها کمک کند و در نتیجه اینها مردمسالاری و مشارکت اجتماعی را در نهادهای اداری احیا نماید.
در ساختار اداری نیز خصلت پویا و پرتحرک نهادهای اطلاعرسانی، ساختاری متناسب را میطلبد. وجود تمرکز مدیریتی و مدیرگرایی بیش از اندازه میتواند پویایی سازمان را مختل سازد. حرکت به سمت تفویض اختیار و بهرهگیری از نیروهای سازمانی و اعتماد به خلاقیت آنان راهحل مناسبی برای تمرکززدایی است. نهادهای اطلاعرسانی و روابط عمومی در کشور در برخی موارد با تورم بوروکراسی های اداری و تمرکزگرایی شدید مواجه هستند که این امر خمودگی، کندی و عقب ماندن سرعت انتقال اطلاعات را در پی دارد.
نمیتوان رشد و توسعه اداری را پیگیری کرد ولی نقش و تأثیر گسترده روابط عمومی در آن را نادیده گرفت و نمی توان عدم توفیق نسبی در این رشد و توسعه را در ضعفهای این نهاد جستجو نکرد! روز ملی ارتباطات و روابط عمومی میتواند فرصت مناسبی برای گفتوگو پیرامون این مسئله در حوزه عمومی باشد تا کارشناسان و عالمان و اساتید برجسته این علم بتوانند راهکارها و چشماندازهای اصلاح و بهبود وضعیت فعلی را ارائه دهند. باشد که ساختار اداری کشور پذیرای این اصلاحات بوده و پل ارتباطی سازمانها و جامعه را به نهادی پویا، قدرتمند و مؤثر تبدیل کند.
مهدی مجیدی فرد
سرپرست اداره اطلاع رسانی و روابط عمومی
آموزش و پرورش خراسان رضوی
- نویسنده : مهدی مجیدی فرد
Saturday, 17 April , 2021